Værnesområdet

Værnesområdet er svært gammelt i historisk sammenheng (dvs. før år 600 e.K.). Kanskje finner vi her den eldste gården i hele Stjørdalsdalføret. Mye tyder på at den første rydningen for Værnes hovedgård ligger forut for yngre steinalder (570 –900 e.K.).

Den første personen herfra en kjenner til er Thorberg av Varnes. Han var ifølge Håkon den Godes saga (fra før 961 e.K.) en av de 8 høvdingene som rådde for blotene (dvs. var leder for) i Trøndelag. Sammen med tre andre høvdinger fra Ut-Trøndelag, Kåre av Gryting, Asbjørn av Medalhus og Orm av Ljoxa, dro han sørover til Møre hvor de drepte tre prester og rev tre kirker. Samtidig skulle Inn-trøndernes høvdinger, Botolv av Alveshaug, narve av Stav og Tore Skjegg, tvinge kong Håkon den Gode til å blote inne på Møre.

I Olav Tryggvasons saga ( 995 – 1000) nevnes Asbjørn av Varnes. Han var sønn av Thorberg og en av de mektigste høvdingene i Trøndelag. Under et gilde på Lade lot han seg døpe, hvoretter han lovet kongen at han skulle bli ved den rette tro, og slutte med ofring til gudene.