« Tilbake til kalender

Utstillingsåpninger: “Trygg eller truet?” og “Barn på flukt”

Velkommen til utstillingsåpning onsdag 19.juni kl. 18.30 på våre to sommerutstillinger:
“Trygg eller truet?” og
“Barn på flukt. Barn i frykt” – en utstilling om svik”
Enkel servering.
2024 tilbyr Stjørdal museum Værnes to prosjekter som hver på sitt vis sier noe om trygghet, konflikt og det å være på flukt.

Årets tema er ikke fjern historie, men museer er aktører som skal kunne si noe om hvorfor samfunnet har blitt som det er. Norge, Trøndelag og Stjørdal er formet både av hendelser som ligger langt tilbake i tid og det som skjer i vår samtid. Kriser som kan virke fjerne i media rykker plutselig nært innpå, når mennesker på flukt bosetter seg i vårt nabolag. Deres historier blir våre historier.

Les mer om de to prosjektene her:

I andreverdenskrigbunkeren i Prestegårdshagen inviterer vi til åpning av prosjektet:
*Trygg eller truet?*
En bunker er bygget for å gi trygghet, men den brukes når man er truet. Norge er et fredelig land, men er omgitt av en verden som oppleves som mer og mer utrygg. Denne bunkeren er en del av forsvarsanlegget tyske okkupasjonsstyrker bygget rundt Værnes flyplass under andre verdenskrig. I dag holder det norske forsvaret til på Værnes, under 200 meter fra museet og bunkeren. De væpnede styrker skaper trygghet, samtidig gjør de at området er et mål i en mulig fremtidig konflikt.
Våren 2024 samarbeidet en gruppe flyktninger bosatt i Stjørdal, veteraner fra norsk utenlandstjeneste og ansatte ved museet om å bruke bunkeren som utgangspunkt for refleksjoner om trygghet. Hva er trygghet, og hvordan kan vi oppnå det? Sammen med kunstner Linn Halvorsrød laget gruppen den installasjonen som kan oppleves i bunkeren.
Deltakere i prosjektet:
Insa, Jean-Pierre, Jon, Jonas, Linn, Monica, Mykola, Per Erik, Philip, Vladislav
Prosjektet har fått støtte fra Norges Museumsforbund og er en del av Museene Arvens store mangfolds- og samfunnsdialogsatsning: Talerstolen.

– – –
I museets utstillingsrom i låven viser vi vandreutstillingen:
Barn på flukt – barn i frykt
– en utstilling om svik
Vesle Ali på seks grep lillesøstras hånd og løp for livet mens han prøvde å holde for øynene hennes. Hun skulle slippe å se det han hadde fått øye på da støvet fra bomben la seg. Mamma. I småbiter.
Saarah hadde en gang et trygt hjem. Hun gikk på skole og kunne oppsøke legen da hun ble syk. Da krigen tvang familien på flukt, mistet hun alt – også følelsen av å ha noen verdi. For nå finnes ingen hjelp å få, selv om de vet at en svulst vokser inni henne.
Dette er historiene til noen av barna på flukt.

Dette er barna vi svikter.
Bildene er tatt av Knut Bry på den greske øya Lesvos. Tekstene er skrevet av Katrin Glatz Brubakk og Guro Kulset Merakerås. Les mer om hvordan barn på flukt blir behandlet i vår tid og vår verdens- del i deres bok «Moria. Europas største flyktningleir».
Utstillingen er utformet av Tank Design Trondheim.

Om denne hendelsen

Adresse: Stjørdal museum Værnes, Prestmovegen 2, 7514 Stjørdal