« Tilbake til kalender

Tur til Handöl og Åre for Stjørdal museums venner

I KAROLINERNES FOTSPOR
Dagstur til Handöl og Åre tirsdag 29.mai

Alle medlemmer i Stjørdal museums venner inviteres til vår årlige museumstur!
Vi markerer i år at det er 300 år siden karolinernes felttog i Trøndelag.
Årets dagstur går derfor østover, og vi vil bli kjent med den spennende og dramatiske historien.

Illustrasjon Alf Lannerbäck

 

På nyåret 1718 – 1719 hendte en av de største katastrofene i svensk militærhistorie.
En hel armé frøs ihjel under marsjen over fjellet vest for Handöl. General Armfeldt sto i spissen for karolinerne og hadde i flere måneder ledet et angrep mot Trøndelag. Når han fikk beskjed om at Kong Karl XII var død besluttet han at arméen skulle returnere til Jämtland over fjellet. Avmarsjen skjedde fra Tydal. På nyttårsnatten brøt 5 000 menn opp og ga seg i vei over fjellet. Under ledelse av Armfeldt skulle arméen ta seg over fjellet til Handöl og deretter mot Duved. Men karolinerne ble overrasket av snøstorm og over 3 000 menn frøs i hjel på fjellet.

Guider på bussen og underveis er formidler og håndverker Bjørn Sten ved Stjørdal museum Værnes, og Alf R. Olsen, leder i Meråker Historielag.

08.30:
Avreise fra Stjørdal museum Værnes
Turbuss1 sin komfortable buss tar oss med østover i karolinernes fotspor. Underveis mot Storlien og Duved får vi høre karolionerhistorier både fra Stjørdal og Meråker.

10.00: Handöl med kafé, monument og foss
Anita Dalanes og Magnhild Larsson driver Hanriis Café & Butik i Hamdöl. Så godt som alt som serveres er bakt fra grunnen av og en stor del av det som selges i butikken er laget av lokale håndverkere. Foruten kafé og butikk finnes også et museum med karoliner- og klebersteinsutstilling og en mindre geologisk utstilling med mineraler fra hele verden. Vi ser oss rundt i utstillingene og får servert ”frasiga våfflor” med multesyltetøy og krem samt kaffe/te.

I Handöl er det også en stor karolinergrav som ble oppdaget i 1936. Her ligger 600 karolinere begravd. I Handöls Kapell henger den opprinnerlige gravsteinen med inskripsjonen: ”Anno 1719 den 20 jan begrofs här 600 meniskor”.

I gangavstand fra Hanriis Café ligger Handölsfossen. Her har det vært hengebro siden 1901, og den ble restaurert i 2014. Handölfossen består av flere fosser med en fallhøyde på 125 meter fordelt på en strekning på 1 km. Vi tar oss tid til å se på fossen og de modigste av oss kan gå over brua!

12.00: Avreise fra Handöl
Etter «fika» med vaffel, besøk på museum, litt omvisning i Handöl og gåtur bort til/over Handölsfossen setter vi kursen mot Duved. Underveis tar vi en rask stopp ved et karolinerminnesmerke i Ånn.

13.00: Karolinermonumentet i Duved
I Duved finnes et karolinermonument som ble reist i 1892. Det er en 10 meter høy obelisk i Stockholmsgranitt med tre rader tekst under en Nordstjerne. Vi tar et kort stopp for å se på monumentet. Herfra ser vi også Duved skanser. Bjørn og Alf forteller om området og det som skjedde her for 300 år siden.

14.00: Middag på Fjällgården i Åre
Vi kjører inn til Åre by og Fjällgården. Stedet ligger høyt og fritt over Åredalen. Den 800 meter lange Åre Bergbana går fra Åre torg og opp til hit. Banen ble bygget i 1910, og var en av de første skiheisene i Åre. Den har en vogn i hver ende av en jernkabel som forbinder dem. Banen drives av en elektrisk motor som er plassert i det øvre stasjonshuset.

På Fjällgården får vi servert røye med mandelpotetpuré, soppstuing og kål. Til dessert blir det sjokoladetrøffel og kaffe/te.

 

15.30: Besøk hos Åre Chokladfabrik
Vi får en søt avslutning på turen med besøk hos Åre Chokladfabrik som ligger rett øst for Åre by. Her kan vi både smake, se og handle. Den lille sjokoladefabrikken ble grunnlagt i 1991 av tre venninner som begynte å lage sjokolade i morfarens gamle syltetøykjele. Venninnene plukket blåbær til blåbærtrøffelen, laget struter og sjokolade for hånd. Siden gang har fabrikken vokst og sysselsetter i dag et 20-talls personer.

Foto: Åre Chockladfabrik

 

 

 

 

 

 


16.00:
Avreise
Vi reiser «strake vegen hem» og er tilbake på museumsområdet på Værnes ca kl. 17.30.
Pris kr 400,- pr person som inkluderer busstransport, omvisninger, kaffe og vaffel på Hanriis Café og middag på Fjällgården. Eventuell drikke til maten betales selv. Betaling gjøres på betalingsterminal ombord i bussen.

Velkommen til en trivelig tur sammen gode museumsvenner!

Påmelding innen fredag 18. mai til:
Unni Raaen Nysæther, fortrinnsvis på e-post:
unni (a) snk.no  eller 958 88 032.

Husk å si fra hvis du har matallergi som vi må ta hensyn til.

 

Om denne hendelsen

Adresse: Handöl og Åre