« Tilbake til kalender

Planting av tusenårstre

Søndag 13. september kl. 13 blir det plantet nytt tusenårstre i Prestegårdshagen ved Stjørdal museum Værnes. I 2000 fikk Stjørdal kommune et tusenårstre i gave fra Stjørdal bygdekvinnelag, Hageselskapet Stjørdal og skogeierlaget. Treet, en platanlønn (Acer pseudoplatanus), ble plantet i Prestegårdshagen 7.mai 2000.

De siste årene har Prestegårdshagen gjennomgått en stor oppgradering, og som en konsekvens av dette arbeidet ble tusenårstreet flyttet fra en skyggefull til en solrik plass i hagen. Dessverre tålte ikke treet flyttingen særlig godt, og det ble etter hvert et heller magert tre uten livskraft og glød. Når også platanlønn kom på norsk svarteliste over fremmede arter med svært høy risiko for spredning, ble det etter hvert naturlig å bytte ut treet til et annet treslag.

Stjørdal bygdekvinnelag og Hageselskapet Stjørdal vil søndag plante et nytt tusentårstre, denne gangen ei eik. Tresorten er sterk og hardfør, og kan bli gammel. Den er selvsagt heller ikke svartelistet. – Vi er glade for at vi nå får byttet ut det skrale og svartelistede tusenårstreet, og håper at eika vil trives godt på sin nye plass i Prestegårdshagen, sier leder ved museet, Sølvi J. Dahlen Lauvsnes. Hun vil søndag lese diktet «Til tusenårstreet» som Ivar Haugen skrev til plantingen i 2000.

Stjørdal museum Værnes holder åpent med kafé i den gamle Prestegården, utstillingen «I mørket – livet bak blendingsgardina» i fjøset og fotoutstillingen «Oppvekst i 100» som står i Prestegårdshagen. Barna kan delta på aktiviteter på museumsområdet. – Søndag 20.september er siste dag med utstillinger, så publikum må kjenne sin besøkelsestid om de ønsker å se utstillingene, sier Lauvsnes.  – Velkommen til oss på søndag!

Om denne hendelsen

Adresse: Stjørdal museum Værnes/Prestegårdshagen