« Tilbake til kalender

Omvisning i Værnes kirke

værnes-kirke-stjørdal-museum-omvisning-gaiding

Søndag 21.august kl 14.30 tar arkeolog Helle Vangen Stuedal publikum med på en vandring i og rundt Værnes kirke. På det gamle kirkestedet vil du møte gravminner og bygninger som har vært ramme for viktige hendelser i menneskers liv fra vikingtiden frem til i dag. Hvordan ble kirken bygget? Hvordan var det å besøke Værnes kirke i middelalderen? Hvordan ble kirken og folks bruk av den endret ved reformasjonen? Vi er også innom noen virkelige klenodier: Værnesløva, den barokke kirkestolen og en av de eldste kjente avbildninger av Olav den hellige.

Værnes kirke ble påbegynt ca. år 1100. Kirken er en unik kulturskatt med takstolene som det mest spesielle klenodium. Det vel 800 år gamle taket har et spenn på hele 11 meter og er enestående blant bevarte tak fra middelalderen. Taket er benyttet som inspirasjon til rekonstruksjoner av tak i flere monumentalbygg som taket i Nidarosdomens tverrskip og i Håkonshallen i Bergen. De utskårne, groteske hodene i enden av hver takstol er sjeldne. “Værnesstolen” fra 1685, altertavlen fra 1639, freskomaleriene og runeinnskriftene er alle interessante deler av kirkens lange historie.

Oppmøte ved Prestegårdskaféen hvor også billetter selges. Voksne kr 75,-. Barn under 18 år er gratis. Varighet ca 1 time.

Stjørdal museum Værnes holder åpent søndagene i august med Prestegårdskafé med middagssalg, sommerutstililngen «Er det noe å samle på?» og fotoutstillingen “Stjørdalsglimt” i Prestegårdshagen.

Om denne hendelsen

Adresse: Stjørdal museum Værnes, Prestmovegen 2, 7514 Stjørdal