« Tilbake til kalender

Foredrag: Gjemt og gjenoppdaget

Vinteren 2020 ble det klart at det Tsjekkiske bryggeriet Cernokostelesky Pivovar fikk innvilget norske EØS-midler til mellom annet å bidra til restaurering av deler av bygningsmassen til det historiske bryggeriet. Midlene tildeles gjennom Kulturfondet Norge Island Liechtenstein, og Sigurd Johan Saure fra Sykkylven med sin Kveiktraining.com står som medsøker sammen med Det Islandske Sildemuseet. Prosjektmidlene skal også gå til kulturutveksling mellom de forskjellige nasjonene.

Mandag 30.mai kommer en delegasjon fra Tsjekkia til Trøndelag for å lære om de historiske malteteknikkene som fortsatt lever i beste velgående i Stjørdal, og å studere gamle Såinnhus. Foreningen Gjærkransen v/Jørund Geving er lokalt vertskap for besøket, sammen med Sigurd Johan Saure.

De Tsjekkiske gjestene vil fortelle om arbeidet med å restaurere og ta vare på CP-bryggeriet. Bryggeriet er opprinnelig bygget av Liechtenstein-familien i byene Kostelac nad Cernymi lesy i Bøhmen tidlig på 1800-tallet.

Disse tre deltar på foredraget:

Milan Starec – en av eierne av Cernokostelecky Pivovar, vil snakke om arbeidet de har gjort for å ta vare på bryggeriet og hvordan de har saumfart halve Øst-Europa på jakt etter gammelt bryggerieutstyr. Milan er spesialist på bryggeriteknologi og bryggeriarkitektur, og har gitt ut flere bøker om emnet. De etablerte «National Museum of Brewing».
Petr Holub jobber som arkeolog og har spesialisert seg på å ta vare på historiske tekniske bygninger. Han er medforfatter til Milan på flere av bøkene de har skrevet om emnet. Han vil snakke om hvordan bevegelige og faste kulturminner kan revitaliseres og brukes i dagens samfunn, både innen turisme og industriell produksjon. Han vil ha fokus på gammel teknologi og tekniske installasjoner innen bryggerinæringen.

Radim Urbanek er museumsbestyrer i Usti nad Orlici, og er en av Tsjekkias ledende eksperter på gamle funksjonelle bygninger, herunder mellom annet veverier, møller og frukttørker. Tsjekkia har mange av disse gamle byggene bevarte, og mange av dem har klare likhetstrekk med gamle trønderske såinnhus. Han vil snakke om hvordan disse i dag kan ha en funksjon ikke bare som statiske kulturminner, men også innen turisme og moderne bruk.

Foredraget er åpent for alle, og holdes i Prestegårdskafeen på museet.

Inngang kr 130,- inkl. kaffe og kake. Museets venner kr 100,-.

Om denne hendelsen

Adresse: Stjørdal museum Værnes, Prestmovegen 2, 7514 Stjørdal