« Tilbake til kalender

Åpent i Værnes kirke

Værnes kirke
I forbindelse med NM Friidrett og mange tilreisende til Stjørdal, har vi åpent i Værnes kirke lørdag 25.juni kl. 11 – 15. Her vil du bli møtt av en vert fra Stjørdal museums venner som kan fortelle litt om kirka. Gratis inngang!
———–
Værnes kirke ble påbegynt ca. år 1100. Kirken er en unik kulturskatt med takstolene som det mest spesielle klenodium. Det vel 800 år gamle taket har et spenn på hele 11 meter og er enestående blant bevarte tak fra middelalderen.

Taket er benyttet som inspirasjon til rekonstruksjoner av tak i flere monumentalbygg her i landet og ellers i Skandinavia, som for eksempel taket i Nidarosdomens tverrskip og i Håkonshallen i Bergen.
De utskårne, groteske hodene i enden av hver takstol er sjeldne. «Værnesstolen» fra 1685, altertavlen fra 1639, freskomaleriene og runeinnskriftene er alle interessante deler av kirkens lange historie.

Utvendig er det flere fine detaljer, som løven ved korportalen og den flotte portalen på kirkens nordvegg. Uret på tårnet er fra 1700-tallet. Det er imidlertid arbeidsomt å trekke opp, og har derfor dessverre lengre ”pauser.”

Kirken ligger 2 km sørøst for sentrum, skiltet fra E14.
—–
Foto: Olav Skulbørstad

Om denne hendelsen

Adresse: Værnes kirke