Historien om kvennstein fra Selbu

Onsdag 7.mars kl. 19 kommer Selbu kvennsteinslag og forteller om den lange og betydningsfulle kvennsteinsdriften i bygda.

Mesteparten av brødet som ble spist her til lands på 1800-tallet var bakt av mel malt med kvennsteiner fra Selbu. Gjennom flere hundre år forsynte bygda hele Norge med kvennsteiner. Kanskje kom det hele i gang allerede på 1300-tallet, men sikre kilder viser drift først på 1500-tallet.

Brytningen av kvennstein var høst– og vinterarbeid. I løpet av september ble maten som arbeiderne trengte fraktet inn i fjellet med kløvhest, og mellom Mikkelsmesse (29.september) og Helgamesse (1.november) fulgte arbeidsfolket etter.

Inngang kr 140,- inkl. kaffe og kake. Museets venner kr 100,-. Vi har betalingsterminal.

Kvennstein fra Selbu. Foto: Knut Harald Stomsvik.

Vel møtt til en spennende kveld!