Jul på museet søndag 3.desember

Tradisjon tro blir det Jul på museet første søndag i advent den 3.desember kl. 12 – 16. På museumsområdet ved Værnes kirke blir det julestemning i vakre, historiske omgivelser, julemesse, julepyntede hjem og mange aktiviteter.

jul-på-museet-stjørdal-museum-værnes-nissejenta-advent

Den populære nissejenta kommer med forestillinger på Låven kl. 13 og 14 og ute i Prestegårdshagen kl. 15. Foto: Stjørdal fotoklubb.

En dag for hele familien
Den populære nissejenta på låven, lysdypping, pepperkakebakst og Ung Husflid er noen av mange aktiviteter på Jul på museet. Nissespikking er også på plass igjen. – Vi prøver å få til et bredt tilbud for alle generasjoner, forteller kontor- og arrange­ments­ansvarlig Unni Raaen Nysæther. – Hele museumsområdet tas i bruk med både Prestegårdshagen, Låven og Hæsjgata vår.

Julefortelling i Værnes kirke
I samarbeid med Halsen musikkforening tilbyr vi julefortellingen «Julegaven» som er skrevet av Anita Andersen Strøm. Gjennom fortelling og kjente julesanger vil musikkforeningen sammen med forteller Alf Daniel Moen ta publikum med på en spennende julereise. – Folk må komme tidlig og kjøpe billett på museet, for inkludert i billetten er denne julefortellingen i Værnes kirke, og den begynner allerede kl. 12.30, forteller leder i Halsen musikkforening, Asgeir Finserås. – «Julegaven» passer for barn fra 3 år og oppover tar ca 45 minutt. Det er kun én forestilling.

Smie, skogskoie og seterhus
I Prestegårdshagen vil det være hektisk virksomhet i smia. Museets egen pensjonist, Øyvind Heimstad, vil vise fram smikunsten. – Ved skogskoia har vi vært så heldig å få tak i to erfarne skogsarbeidere som byr på bålkaffe og viser fram tidligere tiders skogsutstyr. Inne i seterstua foregår det kauring – fortidens tennbriketter! Lyden av dombjeller vil også klinge over Prestegårdshagen – her blir det muligheter for en tur med hest og vogn.

jul-på-museet-stjørdal-museum-hæsjgata-advent-gammeldags

I kjøkkenet på Ingebrigtsengården i Hæsjgata på museet steikes det medisterkaker. Kanskje du får en smak? Foto: Stjørdal fotoklubb.

Julegate i Hæsjgata på museet
Gjennom flere år har museet bygd opp Hæsjgata med tre bygårder som tidligere sto i Kjøpmanns­gata på Stjørdal. Disse gårdene fylles nå med spennende aktiviteter og julestemning i de gamle husene. – I bakgården til Bernhards Minde får vi demonstrasjon av hvordan sopelimer lages – et håndverk som få behersker i dag. Skomakeren er også på plass, og i gullsmed­verkstedet pusses det sølv. I Ingebritgtsengården er kjerringa i gang med steiking av medisterkaker. Kanskje du får en liten smak?

Julemesse på låven
Den populære julemessa med husflid, håndverk, lokal mat og lokalhistorie blir i år på Låven. – Julebakst, honning, flatbrød, rakfisk, sylte, koinnbainn, lokalhistoriske bøker, smykker, strikk og søm er noe av det som finnes her. – Her skulle det være gode muligheter for å komme i gang med julegavehandelen, sier Nysæther. – I fjøsgangen har vi julepyntet ei stue fra 1970-tallet, sier Nysæther. – Her vil det nok være mange som kjenner seg igjen med mye farger og store mønster. Vi håper mange finner veien til museet første søndag i advent.

jul-på-museet-stjørdal-museum-advent-julemesse-gammeldags-julestemning

I 2.etasjen på Låven på museet finner du ei julemesse med kvalitetsvarer. Her er både lokal mat, husflid og håndverk samt lokalhistoriske bøker. Foto: Stjørdal fotoklubb.