Gravminner ved Værnes kirke

I over 900 år er stjørdalinger gravlagte i og omkring Værnes kirke, og lenge før det i grav-hauger på den samme sletta. Det er i dag svært få synlige minner om disse som er eldre enn 1900-tallet, for gravene var markerte bare med trekors. Men presteskapet og de militære hadde råd til gravminner av stein, og de kunne gravlegges inne i kirka eller i gravkammer under golvet. Øystein Ekroll tar oss med på en vandring i og utenfor Værnes kirke og lar oss få se eksempel på alt dette.

gravminne-værnes-kirke-gravsted-minnestein-stjørdal

Ertsgaards bauta ved Værnes kirke. Foto: Øystein Ekroll.

Øystein Ekroll er en norsk arkeolog og forsker. Han har magistergrad i nordisk middelalderarkeologi ved Universitetet i Bergen fra 1986. I dag er han førsteamanuensis ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider der han har arbeidet siden 1992. Han har skrevet kapitlene «Gravsteinar og gravminner i Værnes kyrkje» og «Ein Mosesfigur som har tilhøyrt  Værnes kyrkje?» i den nye boka om Værnes kirke som kom ut i 2016.

Oppmøte ved hovedporten til Værnes kirke. Vi skal være både inne og ute.

Inngang kr 130,- inkl. kaffe og kake.
Museets venner kr 100,-
Vi har betalingsterminal.