Julekort

julekort-stjørdal-museum-værnes-nostalgi-tradisjoner -juletradisjoner

Et utvalg julekort fra Stjørdal museum Værnes

Vi har mange julekort i museets samlinger, og de eldste er omtrent 100 år gamle. Det første kommersielle julekortet ble produsert i 1843 og finnes i samlingen til British Postal museum and Archive. Det ble bestilt av Henry Cole, og tegnet av John C. Horsely. Motivet er et fornemt britisk juleselskap som skåler i rødvin. Cole fikk trykket opp 1000 kort, og etter at han hadde brukt noen selv, solgte han resten for en sixpence stykket. Dette var faktisk ganske dyrt, så det første julekortet var nok et luksusprodukt som arbeiderklassen ikke hadde råd til. Det tok omtrent 20 år før skikken med å sende julekort slo an blant engelskmennene, og enda 20 år til før det første norske julekortet ble sendt i 1883. Julekortene tok seg raskt opp i popularitet i Norge, og allerede to år etter, ble nødvendig å bruke ekstramannskaper for å avvikle juletrafikken ved Christiania postkontor. I Norge var 1920-30-tallet julekortenes storhetsperiode, og den gang var julekortene yndede samlerobjekt.

De vanligste motivene på norske julekort var ikke religiøse, slik skikken er i mange andre land, men motiver som nisser, vinterlandskap og julegriser var svært populære. I samlingen vår finnes det dessuten en god del julekort uten typiske julemotiver, men som likevel er blitt brukt til julehilsener. Vanlige prospektkort med landskapsmotiver fra områdene rundt Stjørdal ble ofte brukt, men noen har også tydeligvis foretrukket å skrive sine julehilsener på baksiden av bilder av pene damer med dyp utringning. I våre dager sender vi ofte julehilsener gjennom e-mail og sms, men tradisjonen med å ønske venner og kjente god jul med en hilsen via “snail mail” har fortsatt sin sjarm, syns nå jeg da!

Tekst og foto: Hilde Haaverstad Olsø